Desery Przepisy

Rogale świętomarcińskie

Drożdże rozpuszczamy w niewielkiej ilości mleka. Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem. Nie przerywając ubijania, dolewamy masło, dodajemy porcjami przesianą mąkę, mleko oraz wcześniej przygotowane drożdże. Całość wyrabiamy, aż zaczną pokazywać się pęcherzyki powietrza. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce.

Migdały, orzechy i mak zaparzamy, mielimy a następnie ucieramy z cukrem i śmietaną na gęstą masę. Na koniec dodajemy miąższ z wanilii.

Wyrośnięte ciasto, dzielimy a każdy kawałek rozwałkowujemy na kształt koła. Krążki dzielimy na trójkąty. Na każdy z nich nakładamy porcję przygotowanej wcześniej masy, zwijamy rogaliki i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pieczemy w temperaturze 220°C  na złoty kolor.

Wystudzone rogaliki dekorujemy lukrem i posiekanymi orzechami.

Składniki:

CIASTO:

  • 50 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 6 jajek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kg mąki
  • ½ kostki roztopionego masła

NADZIENIE:

  • 100 g maku zaparzonego mlekiem
  • 100 g orzechów włoskich zaparzonych mlekiem
  • 100 g migdałów zaparzonych mlekiem
  •  szklanki cukru pudru
  • 1 laska  wanili
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany