Kulinarne ABC

Zupa serowa z pulpecikami

Cebulę drobno kroimy i rumienimy na maśle. Mięso mielimy w maszynce, dodając w połowie mielenia przesmażoną cebulę. Do mięsa dodajemy jajko i  bułkę tartą i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie chwilkę wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je delikatnie w mące.

W garnku  przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy zeszklimy cebulę, dodajemy pokrojoną plasterki białą część pora i jeszcze chwilkę przesmażamy. Warzywa zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zupę podgrzewamy do momentu, kiedy ser całkowicie się roztopi. Wtedy całość miksujemy.  Do tak przygotowanej zupy wkładamy pulpety i gotujemy.

Zupę można podawać z grzanką.

Składniki:

PULPETY:

  • podwójny filet z kurczaka
  • cebula
  • 1 łyżka  masła
  •  jajko
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki bułki tartej
  • mąka do obtoczenia

ZUPA:

  • 2 sery topione
  • cebula
  • biała część pora
  • 1 łyżka masła
  • l wody
  • 2 ząbki  czosnku
  • zioła prowansalskie
  • sól
  • pieprz
  • koperek do dekoracji