Cebulę drobno kroimy i rumienimy na maśle. Mięso mielimy w maszynce, dodając w połowie mielenia przesmażoną cebulę. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą i wyrabiamy. Doprawiamy solą i pieprzem i ponownie chwilkę wyrabiamy. Z mięsa formujemy niewielkie kulki i obtaczamy je delikatnie w mące.
W garnku przesmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Kiedy zeszklimy cebulę, dodajemy pokrojoną plasterki białą część pora i jeszcze chwilkę przesmażamy. Warzywa zalewamy wodą i zagotowujemy. Następnie dodajemy ser i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Zupę podgrzewamy do momentu, kiedy ser całkowicie się roztopi. Wtedy całość miksujemy. Do tak przygotowanej zupy wkładamy pulpety i gotujemy.
Zupę można podawać z grzanką.
Składniki:
PULPETY:
- podwójny filet z kurczaka
- cebula
- 1 łyżka masła
- jajko
- sól
- pieprz
- 3 łyżki bułki tartej
- mąka do obtoczenia
ZUPA:
- 2 sery topione
- cebula
- biała część pora
- 1 łyżka masła
- 2½ l wody
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- sól
- pieprz
- koperek do dekoracji