Awokado, kto z nas go nie zna. Nie trzeba tez nikogo przekonywać, że jest na prawdę zdrowe. Ale tak właściwie czy wiecie jak wpływa na nasze zdrowie? Przeczytajcie dlaczego warto sięgać po nie codziennie.
Po pierwsze zmniejsza ryzyko chorób serca. A to dlatego, że awokado jest bogatym źródłem nienasyconych tłuszczów, korzystnie wpływających na układ sercowo- naczyniowy. Ponadto to właśnie te tłuszcze pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu we krwi. Co ciekawe awokado może poprawić wrażliwość na insulinę zapobiegając w ten sposób stanom zapalnym, a pozwalając na lepszy przepływ krwi w naczyniach.
Po drugie doskonale wspomaga odchudzanie. Jeden owoc zawiera około 14 g błonnika, który wspomaga trawienie. Awokado jest także sycące, przez co chroni nas przed uczuciem głodu na dłużej.
Po trzecie poleca się go w profilaktyce antynowotworowej, ze względu na obecność w nim fitochemikaliów. Najnowsze badania wykazują, to właśnie te składniki zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jamy ustnej, i prawdopodobnie raka piersi i prostaty, choć w tym przypadku potrzebne są jeszcze dodatkowe badania.
Po czwarte poprawiają kondycję naszej skóry i oczu. Zawarte w awokado karotenoidy i luteina działają ochronnie w walce ze starzeniem się. Ponadto chronią skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV.
Po piąte reguluje ciśnienie krwi. Owoc ten jest bogatym źródłem potasu, regulującego bilans wodny i równowagę kwasową w tkankach i we krwi.
Po szóste awokado powszechnie uznane jest za superfood, dlatego że jest doskonałym źródłem witamin z grupy B ( z wyjątkiem B12), A, E i C; minerałów: potasu, magnezu, żelaza i manganu oraz zdrowych tłuszczów.
Warto zadbać, by systematycznie po niego sięgać. Poza walorami odżywczymi awokado jest po prostu smaczne, przez co można wykorzystać je na wiele sposbów: w sałatkach, dipach, chociażby słynne guacamole, w kanapkach, lub po prostu samo.
źródło: manukafeed.com