Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, zaś do żółtek dodajemy miód, szczyptę soli oraz cynamon i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do nich mleko oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i miksujemy, aż wszystkie składniki się połączą. Do żółtkowej masy dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajmy banany pokrojone w kostkę i ponownie mieszamy.
Na patelni roztapiamy olej kokosowy i smażymy na nim zgrabne placuszki na złoty kolor.
Na drugą zimną patelnię dodajemy miód i podgrzewamy. Dodajemy do niego posiekane orzechy, migdały lub pistacje i karmelizujemy je przez około 2 minuty. Polewamy nimi pancakes.
Składniki:
- 4 jajka
- 2 łyżki miodu
- 1 szczypta soli
- cynamon
- szklanka mleka
- 180 g mąki pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- olej kokosowy
- 2 banany
ORZECHY W MIODZIE:
- 2 łyżki miodu
- garść posiekanych orzechów, migdałów lub pistacji