Desery Lekko i zdrowo

Batoniki musli

Masło mieszamy w wysokiej misce z miodem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dosypujemy stopniowo każdy z dodatków (płatki, żurawina, jagody goji, nasiona Chia) i mieszamy. I tak dosypujemy aż się skończą dodatki. Mieszamy dalej całość do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w blaszce papier do pieczenia, Przerzucamy masę z miski do blaszki i równomiernie rozgniatamy na całej blaszce (zalecam mniejszą blaszkę). Gdy całą masę rozłożymy najlepiej uklepać całość łyżką aby wszystko było mocno zbite. Na sam koniec odstawiam wszystko do lodówki na minimum 4 godz. (najlepiej zrobić wieczorem i odstawić na całą noc).

Składniki:

  • 100 g masła orzechowego (ja użyłem masła z nerkowców)
  • 2 łyżki miodu (u mnie 1 łyżka miodu z pasieki, 1 miodu manuka)
  • 100 g płatków owsianych
  • 80 g żurawiny
  • 25 g jagód goji
  • 20 g nasion Chia