Dania główne Przepisy

Bliny ziemniaczane

W łyżce mleka z dodatkiem szczypty cukru rozcieramy drożdże. Bułki dzielimy na części, zalewamy ciepłym mlekiem. Obrane ziemniaki ucieramy na tarce, przekładamy na sito, odsączamy.

Namoczone bułeczki rozcieramy w malakserze na jednolitą masę, dodajemy odsączone ziemniaki, drożdże, żółtka, przyprawy, wyrabiamy jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce (powinno zwiększyć objętość).

Na dobrze rozgrzanym tłuszczu smażymy średniej wielkości, niezbyt grube bliny, rumieniąc z obu stron. Podajemy gorące. Najlepiej smakują z dodatkiem sosu śmietanowego lub smażonych, czerwonych borówek, polane łyżką gęstej, kwaśnej śmietany.

Składniki:

  • 2 czerstwe, małe bułki
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 dużych ziemniaków
  • 2 żółtka
  • 2 dag drożdży
  • gałka muszkatałowa
  • sól
  • pieprz
  • oliwa lub olej
  • 2-3 ząbki czosnku