Dania główne Lekko i zdrowo Przekąski Przepisy

Brokuły „Sainada”

Cebulę i ząbek czosnku obieramy i drobno kroimy. Pieczarki myjemy i kroimy w plastry, paprykę w paseczki, fasolkę na kawałki, a brokuła dzielimy na mniejsze różyczki.

Na niewielkiej ilości oleju przesmażamy cebulę, tak by ją zeszklić. Dodajemy pieczarki i obsmażamy je wraz z cebulą. Dorzucamy czosnek, paprykę i brokuły, krótko przesmażamy. Do warzyw dolewamy niewielką ilość  wody, przyprawiamy i dusimy około 15 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy  i fasolkę konserwową. Zagotowujemy. Na koniec można jeszcze doprawić do smaku przyprawami.

Składniki:

  • 1 duży brokuł
  • 1/2 papryki
  • ząbek czosnku
  • duża cebula
  • 10 dag zielonej fasolki konserwowej
  • 20 dag pieczarek
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • pieprz ziołowy

zdjęcie: brokuły