Desery Przepisy

Bułki z jagodami

Mleko lekko podgrzewamy, tak by było letnie. Rozpuszczamy w nim łyżkę cukru i dodajemy pokruszone drożdże. Odstawiamy, by drożdże zaczęły pracować.

Jagody myjemy, dodajemy do nich łyżkę mąki ziemniaczanej i mieszamy.

Do osobnej miski dajemy mąkę, cukier, cukier waniliowy, drożdże, żółtka, olej oraz drożdże z mlekiem. Ciasto dobrze wyrabiamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy by wyrosło. Czynność powtarzamy dwa razy.

Ciasto dzielimy na równe kawałki, z każdego formujemy placki, na które nakładamy jagody, po czym formujemy zgrabne bułeczki.

Z mąki, cukru i masła zagniatamy kruszonkę. Posypujemy nią bułki.

Gotowe bułki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25-30 min, aż bułki będą złociste.

Składniki :

  • 1 kg mąki
  • kostka drożdży
  • 5 żółtek
  • szklanka oleju
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • niepełna szklanka cukru
  • 0,5 l mleka
  • jagody
  • łyżka mąki ziemniaczanej

KRUSZONKA:

  • 200 g mąki
  • 100 g zimnego masła
  • 100 g cukru