Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną opłukać i gotować ok 15 min. Sezam uprażyć na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie te składniki wymieszać, dodać oliwę, sok z cytryny, ewentualnie jajko, natkę, oregano oraz sos sojowy i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 burgery wielkości bułek i piec w temp. 180° przez ok 30-40 min, odwracając po 15-20 min na drugą stronę do delikatnego zrumienienia.
Podawać z ulubioną sałatą- doskonale pasuje tu rukola, pomidorem i sosem w grahamce.
Składniki:
- 4 małe buraki
- ½ szkl. kaszy jaglanej
- 2 łyżki sezamu
- cebula
- łyżka oliwy z oliwek
- łyżka soku z cytryny
- 2 ząbki czosnku
- jajko (opcjonalnie)
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżeczka suszonego oregano
- łyżka sosu sojowego
Dodatki:
- 4 bułki grahamki
- pomidor
- sałata – roszponka, rukola
- sos ( najlepszy tu będzie czosnkowy- 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz)