Lekko i zdrowo

Burger z kaszy jaglanej i buraków

Buraki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną opłukać i gotować ok 15 min. Sezam uprażyć na suchej patelni. Cebulę drobno posiekać, a czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie te składniki wymieszać, dodać oliwę, sok z cytryny, ewentualnie jajko, natkę, oregano oraz sos sojowy i wymieszać na jednolitą masę. Uformować 4 burgery wielkości bułek i piec w temp. 180° przez ok 30-40 min, odwracając po 15-20 min na drugą stronę do delikatnego zrumienienia.

Podawać z ulubioną sałatą- doskonale pasuje tu rukola, pomidorem i sosem w grahamce.

Składniki:

  • 4 małe buraki
  • ½ szkl. kaszy jaglanej
  • 2 łyżki sezamu
  • cebula
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • jajko (opcjonalnie)
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżka sosu sojowego

Dodatki:

  • 4 bułki grahamki
  • pomidor
  • sałata – roszponka, rukola
  • sos ( najlepszy tu będzie czosnkowy- 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz)