Dania główne Przepisy

Carry z tofu

Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i przesmażamy. Dodajemy pastę curry i trzymaj kilka sekund na ogniu, mieszając. Na patelnię dodajmy kolby kukurydzy i mieszamy, by pokryły się pastą. Następnie wlewamy wywar, sos sojowy oraz mleczko kokosowe. Na małym ogniu doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około minuty. Po tym czasie dokładamy resztę warzyw oraz tofu i delikatnie mieszając, doprowadzamy ponownie do wrzenia. Patelnię przykrywamy i zostawiamy na ogniu około 6 minut, aż warzywa zmiękną. Na koniec dodajemy makaron i dusimy około minuty. Całość dekorujemy kolendrą.

Składniki:

  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 4 łyżeczki tajskiej czerwonej lub zielonej pasty curry
  • 125 g miniaturowych kolb kukurydzy, przekrojonych wzdłuż na połowy
  • 100 ml wywaru z warzyw
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 300 ml mleczka kokosowego
  • 100 g różyczek brokułów
  • 100 g fasolki szparagowej
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w drobne paski
  • 350 g naturalnego tofu, pokrojonego w paski
  • 300 g ugotowanego chińskiego makaronu
  • 2 łyżki świeżej kolendry, grubo posiekanej