Przekąski Przepisy

Chleb orkiszowy z ziarnami

Rozkruszone drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami mąki orkiszowej. Rozczyn przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut.

Pozostałą mąką przesiewamy, mieszamy z rozczynem i maślanką, dodajemy masło oraz sól i wyrabiamy ciasto przez 10-15 minut. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. Po upływie tego czasu ciasto mieszamy dokładnie z ziarnami, przekładamy do wysmarowanej olejem formy keksowej. Pozostawiamy przykryte w cieple na ok. 30 minut, aby wyrosło.

Chleb pieczemy 45-55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210°C. Wyjmujemy i studzimy.

Składniki:

  • 45 dag mąki orkiszowej typ 2000
  • 7 dag mąki żytniej typ 720
  • 200 ml maślanki w temperaturze pokojowej
  • 125 ml ciepłej wody
  • 2,5 dag świeżych drożdży
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki ziaren słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
  • 2 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • olej do wysmarowania formy