Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Chlebek cukiniowy z czekoladą

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy by cukinia puściła sok. Odciśniętą cukinię mieszamy z olejem, miodem lub syropem oraz rozgniecionymi bananami.

Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą, szczyptą soli i dodajemy do cukinii. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

Składniki:

  • 450 g cukinii
  • 2 rozgniecione banany
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3-4 łyżki miodu lub syropu klonowego
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej
  • łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

zdjęcie: pixabay