Przepisy Zupy

Chłodnik litewski

Botwinkę dokładnie umyć. Buraczki odciąć, obrać. Posiekać je w drobną kostkę wraz  z łodygami i liśćmi botwiny.

Rosół zagotować, dodać buraczki i łodyżki. Całość gotować na wolnym ogniu, do momentu aż buraki będą miękkie (około 15-20 minut). Na 5 minut przed końcem dodać liście. Zakwasić zakwasem na żur, wymieszać i odstawić do wystudzenia.

Dodać kefir, śmietanę, łyżkę posiekanego szczypiorku i łyżkę koperku oraz starte na tarce o grubych oczkach rzodkiewki i ogórki.

Doprawić przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wymieszać i schłodzić w lodówce.

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki
  • 1 szklanka wywaru jarzynowego
  •  szklanki zakwasu na żur
  • 3 szklanki kefiru
  • 1 szklanka śmietany
  • garść koperku
  • garść szczypiorku
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki gruntowe
  • 2  ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • koperek