Kulinarne ABC

Co sprawia, że makaron jest DOSKONAŁY? Oto kilka WAŻNYCH zasad w jego PRZYGOTOWANIU.

Makaron jest jednym z  produktów doskonale znanym na całym świecie. I choć najbardziej kojarzy nam się z kuchnią włoską, to ciekawostką jest, że tak na prawdę to nie Włosi go wymyślili, bowiem został on przywieziony z Chin przez Marco Polo. Jednak to Włosi uważani są za mistrzów w przyrządzaniu tego przysmaku. I choć przygotowanie makaronu wydaje się banalnie proste, to w rzeczywistości wcale takie nie jest. Ale wystarczy poznać kilka podstawowych zasad by wyszedł doskonale. Oto kilka ważnych zasad w przyrządzeniu idealnego makaronu:

  1. ilość makaronu- najczęściej gotujemy go po prostu za dużo, zapominając, że w trakcie gotowania podwaja on swoją wielkość; eksperci zalecają by porcja zawierała od 90 do 120 g, w zależności czy jest to jedyna pozycja w menu czy nie;
  2. ilość wody i soli- najczęściej nie zwracamy na to uwagi ile wody wlewamy a sól dodajemy po prostu „na oko”; na każde 120 g makaronu zaleca się 6 szklanek wody (choć może się wydawać, że jest jej za dużo), zaś soli 1/4 łyżeczki na osobę;
  3. odpowiedni moment gotowania- idealnym momentem umieszczenia makaronu w wodzie jest jej wrzenie; nie wrzucajmy go kiedy woda ledwo się gotuje;
  4. zbędny olej- gro osób dodaje do gotującego się makaronu trochę oliwy lub oleju by makaron się nie sklejał; a jest to duży błąd, bo to on sprawia, że makaron pokrywa się tłustą powłoką, przez co nie przyklei się do niego sos;
  5. makaron w punkt- ugotowanie makaronu al dente to chyba najczęstszy problem, a wystarczy zastosować się do czasu podanego na opakowaniu, ewentualnie zmniejszając go o ok 2 minuty;
  6. odsączanie- makaronu nie należy także przelewać zimną wodą ( tak najczęściej robimy by się nie sklejał), po prostu po odsączeniu wody wrzućmy go od razu do sosu i wymieszajmy; sos wtedy dobrze go pokryje.

Pamiętajmy, że praktyka czyni mistrza.

źródło: codigosi.com