Dania główne Przepisy

Ćwiartki z kurczaka w sosie śliwkowo-selerowym

Ćwiartki z kurczaka oczyścić i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem, sokiem z cytryny i miodem, odstawić na pół godziny. Na patelni rozgrzać tłuszcz, obsmażyć mięso i przełożyć do brytfany. Powidła śliwkowe rozprowadzić w bulionie i dodać do mięsa. Seler obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach i obłożyć kurczaka. Brytfanę nakryć, wstawić do piekarnika i piec całość około godziny, od czasu do czasu polewając mięso sosem z pieczenia. Pod koniec pieczenia wlać do sosu śmietanę i wymieszać. Całość podawać z kluskami śląskimi.

Składniki:

  • 4 ćwiartki z kurczaka ( ale świetnie sprawdzi się też kaczka czy gęś)
  • 2 łyżki miodu
  • duży seler
  • pół szklanki powideł
  • pół szklanki bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • tłuszcz do smażenia
  • 200 ml śmietanki 30%
  • sól
  • pieprz