Składniki ciasta siekamy, zagniatamy i odkładamy do lodówki na 30 min. Schłodzone rozwałkowujemy, przekładamy do formy na tartę, spód nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 190°C do zezłocenia.
Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy serek, na nim układamy plastry kiełbasy, pokrojoną paprykę oraz kawałki papryki chilli ( uprzednio pozbywając się pestek). Oprószamy solą.
Jajka mieszamy ze śmietaną, solą i pieprzem i gotową masą zalewamy tartę. Pieczemy około 35-40 minut.
Składniki:
CIASTO:
- 250 g mąki
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
FARSZ:
- 200 g serka ricotta
- 250 g kiełbasy chorizzo
- 2 strączki papryczki chilli
- sól
ZALEWA:
- 3 jajka
- 2/3 szkl śmietany 18%
- sól
- pieprz
zdjęcie: pixabay