Lekko i zdrowo Przepisy

Dietetyczne gołąbki w kapuście pekińskiej na parze

Liście kapusty pekińskiej gotujemy około 5 min na paprze by trochę zmiękły.

Do mięsa dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i wyrabiamy, by składniki dobrze się połączyły.

Mięso dzielimy na niewielkie części, układamy je na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 20- 25 minut.

W międzyczasie przygotowujemy sos: przecier pomidorowy (lub passatę pomidorową) podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i szczyptą ksylitolu by zrównoważyć kwaśność sosu. Mieszamy.

Gołąbki podajemy polane sosem.

Składniki:

  • ok 400- 500 g mielonego mięsa z indyka
  • 1-2 marchewki
  • około 5-6 liści kapusty pekińskiej
  • przecier pomidorowy lub passata
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ksylitol