Liście kapusty pekińskiej gotujemy około 5 min na paprze by trochę zmiękły.
Do mięsa dodajemy startą na tarce o grubych oczkach marchewkę, doprawiamy solą i pieprzem ziołowym i wyrabiamy, by składniki dobrze się połączyły.
Mięso dzielimy na niewielkie części, układamy je na liściach kapusty i zwijamy gołąbki. Gotowe układamy w naczyniu do gotowania na parze i gotujemy około 20- 25 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos: przecier pomidorowy (lub passatę pomidorową) podgrzewamy, doprawiamy solą, pieprzem, suszoną bazylią i szczyptą ksylitolu by zrównoważyć kwaśność sosu. Mieszamy.
Gołąbki podajemy polane sosem.
Składniki:
- ok 400- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1-2 marchewki
- około 5-6 liści kapusty pekińskiej
- przecier pomidorowy lub passata
- sól
- pieprz ziołowy
- ksylitol