Desery Dla dzieci Przekąski Przepisy

Domowy budyń waniliowy

1,5 szklanki mleka zagotowujemy z masłem, cukrem i miąższem z wanilii (wanilię przekrajamy na pół i tępą stroną noża ściągamy ziarenka). Pozostałe pół szklanki mleka miksujemy ze skrobią ziemniaczaną i żółtkami. Dodajemy do gotującego się mleka, zmniejszamy płomień i mieszamy intensywnie, do zagotowania, po czym gotować jeszcze przez około minutę, by mąka straciła surowy posmak.

Gotowy budyń podajemy na ciepło lub na zimno z sokiem owocowym i owocami.

Składniki:

  • 2 szklanki (500 ml) mleka
  • 1 łyżka masła
  • 3,5 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
  • pół laski wanilii
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 2 żółtka