Pomidory i paprykę kroimy w kostkę. W wysokim garnku podgrzewamy cukier z dwiema łyżkami wody i białym winem. Kiedy cukier się rozpuści dorzucamy warzywa. Dodajemy także cebulę, musztardę, czosnek goździki oraz zioła. Całość mieszamy i dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny. Po tym czasie dodajemy oliwę z oliwek, mieszamy i przecieramy przez sito. Otrzymany gładki przecier gotujemy na małym ognia bez przykrycia jeszcze 20 minut. Na sam koniec doprawiamy solą, pieprzem, octem jabłkowym do smaku.
Gotowy ketchup przelewamy do słoików i pasteryzujemy 30 minut.
Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 150 g brązowego cukru
- 100 ml białego wina
- 1 łyżka musztardy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonych goździków
- po jednej gałązce tymianku i rozmarynu
- 2 łyżki oliwy
- 20 ml octu jabłkowego
- 1,5 łyżeczki pieprzu
- sól