Przepisy Zupy

Flaczki z boczniaków

Obrane warzywa korzeniowe ścieramy na tarce o grubych oczkach, po czym przesmażamy je w garnku, na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dorzucamy posiekany czosnek i całość dokładnie mieszamy.

Boczniaki myjemy i kroimy w paski przypominające flaki. Przekładamy do garnka  z przesmażonymi warzywami, zalewamy wywarem warzywnym lub rosołem, dodajemy liście laurowe, ziela angielskie, roztarty w dłoniach majeranek i imbir. Garnek przykrywamy, a całość dusimy do momentu, aż grzyby staną się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodajmy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy jeszcze przez chwilę.

Gotowe flaczki podajemy posypane natką pietruszki.

Składniki:

  • 4 marchewki
  • 2  pietruszki
  • 1  mały seler
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • ½ kg boczniaków
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka  imbiru mielonego
  • 2 liście laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki  koncentratu pomidorowego
  • natka pietruszki do podania
  • wywar warzywny lub rosół