Desery Przepisy

Galaretka jagodowo-tymiankowa

Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym nad gotującą się wodą ( kąpiel wodna). Dodajemy do nich 50 g cukru i sok z cytryny. Mieszamy po czym przykrywamy folią aluminiową i zostawiamy tak na około 30 min, cały czas kontrolując poziom wody w rondlu- w razie potrzeby należy ją uzupełniać. Owoce puszczą ciemny sok.

W drugim rondlu gotujemy 500 ml wody wraz z pozostałymi 25 g cukru, gałązką tymianku i trawą cytrynową. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zdejmujemy z ognia i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie wodę przecedzamy, pozbywając się ziół.

Sos jagodowy przelewamy przez sito wyłożone gazą, nie przecieramy pulpy, ponieważ sok musi pozostać klarowny.

Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody.

Do przecedzonego soku dodajemy napar ziołowy oraz żelatynę i dokładnie mieszamy. Galaretkę odstawiamy by wystygła. Wtedy rozlewamy ją do kieliszków i wstawimy do lodówki, by stężała.

Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną.

Składniki:

  • 300 g jagód
  • 100 g jeżyn
  • 75 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 500 ml wody
  • 3 duże gałązki tymianku
  • 2 posiekane źdźbła trawy cytrynowej
  • 5 łyżeczek żelatyny