Przekąski Przepisy Śniadania

Grahamki

Rozkruszone drożdże rozpuszczamy w 100 ml ciepłej wody, dodajemy 2 łyżki mąki i cukier i lekko mieszamy. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.

Pozostałą mąkę przesiewamy, dodajemy resztę wody, oliwę, sól oraz wyrośnięty rozczyn. Składniki wyrabiamy przez około 15 minut, do uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godz.

Z gotowego ciasta formujemy bułeczki, lekko je spłaszczając. Układamy na piekarnikowej blasze z zachowaniem odpowiednich odstępów. Pozostawiamy na ok. 15 min by wyrosły.

Po tym czasie bułki smarujemy mlekiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez ok. 20-30 min.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej typ 1850
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2,5 dag drożdży
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • mleko do posmarowania bułek