Desery Przepisy

Jabłecznik królewski

Tłuszcz lekko rozgrzewamy, by był miękki, dodajemy cukier puder i ucieramy, dodając po jednym jajku. Do jednolitej, dokładnie utartej masy dodajemy, sypiąc przez sito obie mąki i proszek do pieczenia. Wyrabiamy ciasto. Większą część wykładamy na przygotowaną dużą tortownicę, dokładnie wyrównujemy. Na tak przygotowanej powierzchni rozkładamy konfitury lub marmoladę z jabłek, oprószamy cynamonem, na wierzch kładziemy, za pomocą łyżki pozostałą część ciasta, wyrównujemy powierzchnię i od razu wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 160°C przez 45-50 minut. Zrumienione ciasto, z bokami lekko odstającymi od formy, wyjmujemy i chłodzimy.

Składniki:

  • kostka masła roślinnego
  • szklanka cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 szkl. mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • dobrze wysmażone konfitury jabłkowe lub marmolada z jabłek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • tłuszcz do wysmarowania formy