Banany blendujemy razem z mlekiem roślinnym lub wodą, cukrem, esencją waniliową, sodą oczyszczoną i octem jabłkowym. Umyte i osuszone jeżyny oprószamy mąką, po czym łączymy je delikatnie ze zmiksowanymi bananami, a następnie z mąką. Wysmarowane olejem i obsypane bułką tartą formy do muffinów wypełniamy masą do 2/3 wysokości. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30-40 minut.
Cukier puder łączymy z sokiem z jeżyn i sokiem cytrynowym i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Takim lukrem dekorujemy wystudzone muffiny.
Składniki:
- 2 nieduże dojrzałe banany
- 1/4 mleka roślinnego lub wody
- 3 łyżki brązowego cukru
- kilka kropel esencji waniliowej
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 filiżanki octu jabłkowego
- 2 szklanki mąki + łyżka do oprószenia jeżyn
- szklanka jeżyn
- olej
- bułka tarta
LUKIER:
- szklanka cukru pudru
- sok z 2-3 jeżyn
- łyżeczka soku z cytryny
zdjęcie: pixabay