Lekko i zdrowo Przepisy Zupy

Jogurtowa z awokado

Ogórek sałatkowy obieramy, przkrajamy na pół, łyżeczką pozbywamy się pestek. Miąższ drobno kroimy. Oczyszczoną paprykę kroimy w drobną kostkę.

Awokado myjemy, usuwamy pestkę, miąższ wydobywamy łyżeczką i rozdrabniamy widelcem.

Młode cebuli kroimy drobno.

Ząbki czosnku przeciskamy przez praskę lub drobno szatkujemy.

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu, miksujemy na puree. Wlewamy zimny jogurt, olej oraz ocet winny i ponownie miksujemy.

Zupę doprawiamy solą, kolorowym pieprzem i tabasco. Odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.

Schłodzoną zupę podajemy w miseczkach, dekorując ziołami.

Składniki:

  • 1 długi ogórek sałatkowy
  • 1 żółta papryka
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 pęczek młodej cebulki
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • tabasco
  • zioła