Desery Lekko i zdrowo Przepisy

Kisiel żurawinowy z miodem i goździkami

Żurawinę opłukujemy a następnie przecieramy przez sito. Przyprawiamy do smaku mielonymi goździkami i miodem .

W szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę ziemniaczaną.

Pozostałe na sicie skórki zalewamy  3 szklankami wrzącej wody i zagotowujemy. Następnie odcedzamy, a do wywaru dodajemy przecier żurawinowy i mieszamy. Ciągle mieszając wlewamy mąkę rozprowadzoną w wodzie. Całość chwilkę gotujemy na małym ogniu, mieszając. Gotowy kisiel przelewamy do opłukanych zimną wodą salaterek i dekorujemy melisą cytrynową.

Składniki:

  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 30 dag świeżych owoców żurawiny
  • 1/4 szklanki miodu
  • szczypta zmielonych goździków
  • 4 szklanki wody
  • melisa cytrynowa do dekoracji