Przekąski Przepisy

Konfitury z winogron

Wydrylowane owoce zasypujemy cukrem, przykrywamy ściereczką, odstawiamy na 2 godziny, aż puszczą tyle soku, że będą  nim zakryte. Dodajemy szklankę wody, stawiamy naczynie na średnim ogniu i smażymy przez 30 min. Następnie zwiększamy ogień i smażymy nadal. W czasie smażenia zbieramy szumowiny.

Gdy owoce się zeszklą, a syrop zgęstnieje, dodajemy kwasek cytrynowy i wanilię i jeszcze raz smażymy przez 5 minut na małym ogniu.

Odstawiamy, przykryte ściereczką do następnego dnia. Zimne przekładamy do słoików, zalewamy łyżeczką spirytusu, szczelnie zamykamy. Ustawione w chłodnym miejscu, ciemnym miejscu przetrzymają się nawet przez rok.

Składniki:

  • 1 kg pozbawionych pestek winogron białych lub ciemnych
  • 1 kg cukru
  • płaska łyżeczka kwasku cytrynowego
  • szklanka wody źródlanej
  • mały kawałek wanilii