Dania główne Przepisy

Kotlety mielone pikantne

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku.

Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, ketchup, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w tartej bułce wymieszanej z serem, wstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.

Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Podajemy z ziemniakami puree lub z wody i ulubioną surówką.

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • duża cebula
  • 10 większych pieczarek
  • kopiasta łyżka bułki tartej
  • 1/2 szkl mleka
  • jajko
  • białko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki pikantnego ketchupu
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • olej
  • tarta bułka wymieszana z utartym serem (pół na pół)