Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę, gdy się zeszkli, dodajemy bardzo drobno posiekane pieczarki, zasmażamy, aż wyparuje większość soku.
Tartą bułkę zalewamy ciepłym mlekiem. Gdy napęcznieje, dodajemy pieczarki z cebulą, jajko, białko, koncentrat pomidorowy, ketchup, mięso i przyprawy. Całość wyrabiamy na gładką masę, dzielimy na 6 równych części, formujemy zgrabne kotlety, panierujemy w tartej bułce wymieszanej z serem, wstawiamy na ok. 30 min. do lodówki.
Smażymy na gorącym tłuszczu, rumieniąc z obu stron, przykrywamy, trzymamy kilka minut w cieple. Podajemy z ziemniakami puree lub z wody i ulubioną surówką.
Składniki:
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- duża cebula
- 10 większych pieczarek
- kopiasta łyżka bułki tartej
- 1/2 szkl mleka
- jajko
- białko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki pikantnego ketchupu
- sól
- pieprz
- majeranek
- olej
- tarta bułka wymieszana z utartym serem (pół na pół)