Dania główne Przepisy

Kotlety z kaszy gryczanej z pieczarkami

Cebulę obieramy, siekamy w drobną kostkę i lekko zrumieniamy. Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.

Zagotowujemy dwie szklanki wody, wsypujemy płatki owsiane, gotujemy około minuty, mieszając. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy na kilkanaście minut. Ser ścieramy na tarce.

Pieczarki drobno kroimy i przesmażamy.

Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy mąkę, bułkę tartą, sól, pieprz i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i odstawiamy na ok. 15 minut do lodówki. Kotlety smażymy na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy gryczanej
  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 50 dag pieczarek
  • 20 dag sera żółtego
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej,
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia