Przepisy Zupy

Kremowa zupa z bobu

Bób gotujemy do miękkości i cedzimy.

Cebulę  oraz czosnek drobno siekamy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią cebulę, chwilę przesmażamy. Dodajemy czosnek i jeszcze przez chwilkę smażymy, uważając by nie przypalić czosnku. Dodajemy pokrojonego w kostkę ziemniaka, całość chwilkę również przesmażamy po czym zalewamy bulionem i gotujemy. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy bób i gotujemy jeszcze przez około 10 minut. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy na gładki krem. Doprawiamy solą, pieprzem ziołowym i majerankiem. Zupę podajemy z kleksem śmietany lub jogurtu i grzankami.

Składniki:

  • 1/2 kg bobu (mrożony, a w sezonie świeży)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 średni ziemniak
  • śmietana lub jogurt naturalny
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • majeranek