Przepisy Zupy

Krupnik na pieczonym kurczaku

Mięso z pieczonego kurczaka razem z kośćmi zalać ok. 2 litrami wody i gotować ok 20 min. Po tym czasie do wywaru dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Doprawić solą i pieprzem. Po ok. 15 min. wyjąć kości, obrać je z mięsa, które ponownie należy dołożyć do zupy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę i gotować, aż będą miękkie. Zabielić śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać troszkę papryczki chilli, aby zupa była rozgrzewająca.

Składniki:

  • pozostałości z pieczonego kurczaka – mięso wraz z kośćmi
  • marchewka
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • por
  • kilka ziemniaków
  • kasza jęczmienna (ok dużej garści)
  • ziele angielskie (3- 4 ziarenka)
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz, może być również papryczka chilli