Mięso z pieczonego kurczaka razem z kośćmi zalać ok. 2 litrami wody i gotować ok 20 min. Po tym czasie do wywaru dodać ziele angielskie, liść laurowy, pokrojoną w kostkę marchewkę, pietruszkę, seler i por. Doprawić solą i pieprzem. Po ok. 15 min. wyjąć kości, obrać je z mięsa, które ponownie należy dołożyć do zupy. Dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i kaszę i gotować, aż będą miękkie. Zabielić śmietaną, ewentualnie doprawić do smaku. Można dodać troszkę papryczki chilli, aby zupa była rozgrzewająca.
Składniki:
- pozostałości z pieczonego kurczaka – mięso wraz z kośćmi
- marchewka
- pietruszka
- kawałek selera
- por
- kilka ziemniaków
- kasza jęczmienna (ok dużej garści)
- ziele angielskie (3- 4 ziarenka)
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz, może być również papryczka chilli