Dania główne Przepisy

Kurczak pieczony po staropolsku

Kurczaka dokładnie myjemy i osuszamy. W rondlu rozpuszczamy 1 łyżkę masła (nie doprowadzamy do wrzenia), dodajemy do niego majeranek, pieprz i sól. Taką marynatą nacieramy dokładnie kurczaka i odstawiamy do lodówki na ok. 2 godz.

Wątróbkę drobno siekamy. Masło ucieramy na puszystą masę, dodajemy żółtko. W osobnym naczyniu białko ubijamy na sztywną pianę. Łączymy ją delikatnie z masłem. Dodajemy wątróbkę, bułkę tartą i przyprawiamy gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość delikatnie, ale dokładnie ze sobą łączymy.

Kurczaka nadziewamy farszem. Przekładamy go do brytfany wysmarowanej masłem i pieczemy w temperaturze 200° przez około godzinę. W trakcie pieczenia mięso polewamy wodą lub powstałym w naczyniu sosem.

Składniki:

  • kurczak
  • 500 g drobiowej wątróbki
  • pół kostki masła
  • 1 jajko
  • pół szklanki bułki tartej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól
  • pieprz