Plastry ananasa grillujemy na patelni (można ją wcześniej delikatnie skropić olejem o neutralnym smaku i zapachu).
Do wody wsypujemy cukier i mieszamy do momentu aż się całkowicie rozpuści (można delikatnie podgrzać). Do wody wkładamy ananasa, przykrywamy garnek i odstawiamy do lodówki na noc. Na drugi dzień syrop przecedzamy przez filtr lub gazę, by pozbyć się kawałków ananasa. (syropu starczy na kilka użyć).
Przygotowujemy kawę- espresso lub mocniejszą parzoną kawę. Dodajemy do niej ekstrakty waniliowy i migdałowy oraz 1-2 łyżki syropu ananasowego. Jeśli kawa nie jest wystarczająco słodka można ją dosłodzić cukrem lub ksylitolem.
Mleko spieniamy i po łyżeczce wolno wlewamy do kawy.
Składniki:
SYROP ANANASOWY:
- 10-12 plastrów ananasa (jeśli ananas nie jest duży użyjmy całego, pamiętając by wykroić twardy środek)
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki cukru
KAWA:
- 1 espresso lub mocniejsza kawa
- ¼ ekstraktu waniliowego
- ¼ ekstraktu migdałowego
- 1-2 łyżki syropu ananasowego
- opcjonalnie cukier lub ksylitol