Dania główne Przepisy

Makaron z pesto

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. W naczyniu do blendowania umieszczamy  czosnek, orzechy, świeżą bazylię, sól i całość miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy ocet balsamiczny i cały czas miksując cienkim strumyczkiem dolewamy oliwę. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.

Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. Jak będzie miało złoty kolor, dodajemy makaron i mieszamy tak, by cały pokrył się rozgrzanym tłuszczem. Następnie dodajemy pesto ( ilość zależy od naszych upodobań) i ponownie mieszamy, tak by makaron równomiernie się nim pokrył. Gotowy makaron oprószamy tartym parmezanem.

Składniki:

  • 100 g orzeszków piniowych
  • 4 ząbki  czosnku
  • 2 pęczki świeżej bazylii
  • 1 łyżka  octu balsamicznego
  • 100 ml oliwy
  • ½ łyżeczki soli
  • pieprz
  • 300 g makaronu
  • 1 łyżka masła
  • parmezan