Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni. W naczyniu do blendowania umieszczamy czosnek, orzechy, świeżą bazylię, sól i całość miksujemy na jednolitą masę. Dolewamy ocet balsamiczny i cały czas miksując cienkim strumyczkiem dolewamy oliwę. Przyprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzewamy masło. Jak będzie miało złoty kolor, dodajemy makaron i mieszamy tak, by cały pokrył się rozgrzanym tłuszczem. Następnie dodajemy pesto ( ilość zależy od naszych upodobań) i ponownie mieszamy, tak by makaron równomiernie się nim pokrył. Gotowy makaron oprószamy tartym parmezanem.
Składniki:
- 100 g orzeszków piniowych
- 4 ząbki czosnku
- 2 pęczki świeżej bazylii
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 100 ml oliwy
- ½ łyżeczki soli
- pieprz
- 300 g makaronu
- 1 łyżka masła
- parmezan