Dania główne Przekąski Przepisy

Minitarty grzybowe

Mąkę siekamy z masłem, dodajemy żółto i sól, szybko ugniatamy. Okładamy do lodówki.

Grzyby myjemy, osuszamy i kroimy. Przesmażamy je razem z cebulką z dymki i doprawiamy solą i pieprzem.

Schłodzonym ciastem wylepiamy foremki do tart lub babeczek. Nakłuwamy spody i pieczemy w 180°C przez około 20 min (na złoto). Na podpieczone spody wykładamy grzyby, posypujemy serem.

Jajka rozmącamy ze śmietaną, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotową masą jejczno- śmietanową zalewamy minitarty. Pieczemy ok. 30 minut.

Takie grzybowe minitarty świetnie pasują do czerwonego lub grzybowego barszczu, jako alternatywa uszek czy krokietów.

Składniki:

CIASTO:

  • 250 g mąki
  • 125 g masła
  • żółtko
  • szczypta soli

FARSZ:

  • 400 g pieczarek ( można zastąpić innymi grzybami, np. kurkami lub je wymieszać)
  • cebula dymka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • szklanka startego sera (np. mozarella)

ZALEWA:

  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

zdjęcie: pixabay