Desery Przepisy

Mus czekoladowy z jeżynami, chilli i kardamonem

Puszkę z mlekiem umieścić w wodzie i gotować na małym ogniu około 3 godzin (należy pamiętać by puszka była cały czas w wodzie, w trakcie gotowania należy ją uzupełniać). Czekoladę rozpuścić nad kąpielą wodną. Papryczki pozbawić pestek i drobno pokroić. Dodać ją wraz z kardamonem do roztopionej czekolady.

Śmietanę ubić na sztywno i połączyć ją delikatnie z roztopioną czekoladą i ostudzonym kajmakiem z puszki. Umyte i osuszone owoce ułożyć na dnie pucharków ( zostawiając kilka jeżyn do dekoracji), wyłożyć na nie mus. Udekorować stróżkami roztopionej czekolady lub bitą śmietaną i jeżynami. Schłodzić w lodówce. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji.

Składniki:

  • puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g czekolady gorzkiej
  • mały kawałek ostrej papryczki
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • 200 ml śmietany kremówki ( co najmniej 30%)
  • 2 szklanki jeżyn

zdjęcie:pixabay