Chyba każdy z nas miał ten problem- ugotowane, ostudzone jajka kroimy na pół i… brzydka sina otoczka na żółtku psuje cały widok. Może dla nas samych nie stanowi to większego problemu, ale jak podać takie jajka gościom. I najważniejsze pytanie- skąd się ona wzięła?
Wiele osób uważa, że powstaje ona przy nie najświeższych jajkach. Tymczasem nie jest to prawda. Można jej uniknąć i to w bardzo prosty sposób. Bowiem szara obwódka powstaje przez zbyt długie gotowanie jajek. Gro osób przyrządzając jajka na twardo gotuje je ponad 10 minut. I tu tkwi błąd. Przeczytajcie ile należy gotować jajka, by uzyskać odpowiednią konsystencję żółtka:
- jajka na twardo- od momentu zagotowania się wody należy je gotować 7-8 minut. Trzeba pamiętać, że jajka zalewamy zimną wodą i gotujemy na średnim ogniu. Dodając pół łyżeczki soli podobno zapobiega się pękaniu skorupki. Po tym czasie zdejmujemy jajka z ognia, wylewamy gorącą wodę a jajka zalewamy zimną by zatrzymać proces gotowania;
- jajka na półtwardo- postępujemy podobnie jak przy jajkach na twardo, skracając jednak czas gotowania do 5-6 minut, a jeśli jajka się niewielkie nawet do 4 minut.
źródło: msn.com