Przekąski Przepisy

Ostrygi zapiekane

Do rozpuszczonego masła dodajemy natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek, 1 łyżkę soku z cytryny oraz drobno posiekaną papryczkę i szalotkę. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ostrygi otwieramy  (mocno trzymamy ostrygę w ręku, głębszą stroną do dołu i za pomocą małego, ostrego nożyka podważać muszlę przy złączeniu). Gdy ostryga się otworzy nożem odcinamy mięsień z górnej muszli. Następnie usuwamy mięsień z dolnej muszli, uważając by nie wylać płynu znajdującego się w środku. Ostrygi skrapiamy sokiem z cytryny. Ostrygi polewamy przygotowanym masłem i posypujemy tartym parmezanem. Grillujemy lub zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni ok. 10 minut.

Składniki:

  • 6 sztuk ostryg
  • 1/2 cytryn
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 papryczki chili
  • szalotka
  • 2 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz