Desery Przepisy

Pączki pieczone

Zdrowsza wersja tradycyjnego pączka. Kto się skusi?

Potrzebne składniki:

  • 250 g mąki
  • 125 ml mleka
  • ok. 20 g drożdży świeżych
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 50 g masła
  • 75 g cukru
  • 1 rozkłócone jajko do smarowania pączków przed pieczeniem
  • marmolada różana

Sposób wykonania:

    • ciepłe mleko wymieszać z drożdżami i 1 łyżką mąki. Odstawić na kilkanaście minut
    • do miski przesiać mąkę
    • w rondelku roztopić masło.
    • jajko i żółtka ubić na puszystą masę
    • do mąki dodać drożdże oraz ubite jajka
    • wyrobić ciasto. W trakcie wyrabiania stopniowo dodawać roztopiony tłuszcz
    • ciasto nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę
    • ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Z ciasta wykrawać szklanką kółka – tak jak na pierogi.
    • na każdym krążku położyć po 1 łyżeczce nadzienia i zakleić. Następnie delikatnie uformować kulkę
    • wszystkie pączki przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć ściereczką i zostawić na kolejne 30 min do wyrośnięcia
    • pączki posmarować jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza