W misce mieszamy drożdże, 2 łyżki cukru, 5 łyżek mleka, 2 łyżki mąki i odstawiamy na ok 10 minut do wyrośnięcia.
Piwo gotujemy. Dwoma łyżkami gorącego piwa zalewamy mąkę i dokładnie mieszamy by nieco się sparzyła.
Żółtka ucieramy z cukrem, mieszamy z mąką, zaczynem z drożdży i resztą piwa. Wyrabiamy ciasto kilka minut, po czym dolewamy do niego rozpuszczoną margarynę i szczyptę soli. Wyrabiamy dalej, aż ciasto stanie się elastyczne i będzie odchodziło od ręki. Wtedy odstawiamy je do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość, formujemy niewielkie pączki, do każdego dodając łyżeczkę ulubionego nadzienia.
Smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Pączki osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu. Wystudzone obsypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.
Składniki:
- 1 kg mąki
- 12-15 żółtek
- 12 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 butelki piwa
- 1/2 kostki margaryny (rozpuszczonej)
- szczypta soli
- słoiczek konfitury ( z dzikiej róży lub innej ulubionej)
zdjęcie: pixabay