Desery Przepisy

Pierniki

Miód z masłem rozpuszczamy na małym ogniu. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Zagniatamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok.2 godz do lodówki.

Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do  180°C przez około 8 minut.

Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy by składniki się połączyły. Następnie dodajmy miękkie masło i ponownie mieszamy. Polewą dekorujemy pierniki. Przyozdabiamy kolorowymi posypkami.

Pierniki można też udekorować lukrem.

Składniki:

  • 250 g miodu
  • 250 g cukru brązowego
  • 100 g masła
  • 600 g mąki typu 405
  • 10 g przyprawy do piernika
  • 2 jaja (większe)
  • 5 g sody
  • 10 g kakao

POLEWA:

  • 200 g śmietanki 30%
  • 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
  • 60 g masła