Miód z masłem rozpuszczamy na małym ogniu. Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę oraz cukier mieszamy w dużej misce. Dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem. Zagniatamy ciasto, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na ok.2 godz do lodówki.
Po tym czasie ciasto wyjmujemy, wałkujemy na grubość ok. 3 mm i wykrawamy pierniczki. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 8 minut.
Przygotowujemy polewę: śmietankę podgrzewamy i dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy by składniki się połączyły. Następnie dodajmy miękkie masło i ponownie mieszamy. Polewą dekorujemy pierniki. Przyozdabiamy kolorowymi posypkami.
Pierniki można też udekorować lukrem.
Składniki:
- 250 g miodu
- 250 g cukru brązowego
- 100 g masła
- 600 g mąki typu 405
- 10 g przyprawy do piernika
- 2 jaja (większe)
- 5 g sody
- 10 g kakao
POLEWA:
- 200 g śmietanki 30%
- 200 g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
- 60 g masła