Dania główne Przepisy

Pierogi ruskie

Drobno posiekaną cebulę rumienimy na rozgrzanym tłuszczu. Ziemniaki i ser przepuszczamy przez maszynkę, dodajemy cebulę i przyprawy- farsz powinien być jednolity, pulchny i lekko pikantny.

Składniki ciasta wrzucamy do malaksera, włączamy na wysokie obroty. Po dwóch minutach wyjmujemy doskonale wyrobione ciasto (można też wyrobić je ręcznie). Gotowe wykładamy na posypaną mąką stolnicę, dzielimy na 3 części i wałkujemy na grubość ok. 3-4 milimetrów. W czasie gdy wałkujemy jedną część, pozostałe dwie przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Z rozwałkowanego ciasta wykrawamy zgrabne krążki, nadziewamy przygotowanym farszem, zlepiamy brzegi. Tak przygotowane pierogi rozkładamy na ściereczce. Gdy są wszystkie zrobione, gotujemy wrzucając na osoloną wodę. Od chwili, gdy wypłyną na powierzchnię, gotujemy przez 5-6 minut (czas gotowania zależy od wielkości pierogów).

Pierogi podajemy polane skwarkami lub podsmażoną cebulką.

Składniki:

FARSZ:

  • szklanka ugotowanych ziemniaków
  • 25 dag białego sera
  • 2 cebule
  • 2 łyżki oleju do zasmażenia cebuli
  • sól
  • pieprz

CIASTO:

  • 2 i ½ szklanki z lekkim „czubkiem” mąki pszennej
  • jajko
  • 1/2 szkl letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania stolnicy