Dokładnie umyte i wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok 8 minut. Po tym czasie odcedzić, pokroić w plastry . 3 łyżki oliwy mieszamy z solą morską oraz suszonym rozmarynem po czym obtaczamy w niej ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy pierś z kurczaka. Na każdą kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu, następnie owijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oliwy przez ok 12 minut, obracając na boki. Usmażoną pierś podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową.
Składniki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- łyżka suszonego rozmarynu
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 4 małe filety z kurczaka
- 8-12 plastrów boczku
- 6oo g zielonej fasolki szparagowej
- 4 gałązki rozmarynu
- sól
- pieprz
zdjęcie:pixabay