Dania główne Przepisy

Pierś z kurczaka z rozmarynem

Dokładnie umyte i wyszorowane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie przez ok 8 minut. Po tym czasie odcedzić, pokroić w plastry . 3 łyżki oliwy mieszamy z solą morską oraz suszonym rozmarynem po czym obtaczamy w niej ziemniaki. Pieczemy je w piekarniku nagrzanym do 200 °C przez ok. 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy pierś z kurczaka. Na każdą kładziemy gałązkę świeżego rozmarynu, następnie owijamy w plaster boczku i spinamy wykałaczkami. Oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na 2 łyżkach oliwy przez ok 12 minut, obracając na boki. Usmażoną pierś podajemy z ziemniakami i fasolką szparagową.

Składniki:

  • 1 kg młodych ziemniaków
  • łyżka suszonego rozmarynu
  • 2 łyżeczki soli morskiej
  • 4 małe filety z kurczaka
  • 8-12 plastrów boczku
  • 6oo g zielonej fasolki szparagowej
  • 4 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

zdjęcie:pixabay