Umyte i osuszone porcje mięsa nacieramy wymieszanymi przyprawami i odstawiamy na 10 minut w chłodne miejsce.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę wraz z ząbkami czosnku. Gdy tylko się zrumienią odrzucamy je a na tłuszcz kładziemy oprószone mąką filety. Rumienimy mięso z obu stron. Zmniejszamy ogień, zalewamy kurczaka mlekiem wymieszanym z miodem. Naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy przez 20-15 minut. Sos powinien być lekko pikantny, z lekką nutą słodyczy.
Składniki:
- 4 filety z kurczaka
- 4 ząbki czosnku
- płaska łyżeczka pieprzu
- płaska łyżeczka mielonej ostrej papryki
- 1/2 łyżeczki soli
- mąka do panierowania
- oliwa
- szkl tłustego mleka
- 4 łyżki płynnego miodu
zdjęcie: pixabay