Dania główne Lekko i zdrowo Przepisy

Placuszki z cukinii i szpinaku z pomidorową salą

Cukinie ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy aż puszczą sok. Szpinak i czosnek drobno siekamy, a fetę drobno kruszymy. Cukinię odciskamy z nadmiaru soku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, dodajemy jajko i przyprawy (należy uważać z solą ponieważ cukinia była solona i ser feta również jest słony) i ponownie mieszamy. Na rozgrzanym oleju kokosowym smażymy niewielkie placuszki z obu stron, delikatnie je przewracając. Można je również upiec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut (do zrumienienia).
Pomidora pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w drobną kostkę. Bazylię drobno siekamy. Dodajmy oliwę, ocet i przyprawy i mieszamy całość.
Gotowe placuszki podawać z salsą.

Składniki:

  • 2 cukinie
  • garść liści szpinaku
  • 50g sera feta
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 małe jajko
  • sól, pieprz
  • olej kokosowy do smażenia
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka oliwy
  • ½ łyżeczki octu balsamicznego
  • kilka listków bazylii