Groch zalewamy wodą i zostawiamy do namoczenia na kilka godzin, najlepiej na noc. Następnie gotujemy do miękkości. Gotowy groch blendujemy lub po prostu rozgniatamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Przesmażamy ją na oleju kokosowym. Gdy się zeszkli dodajemy marchewkę startą na tarce o grubych oczkach. Przesmażamy całość, by marchewka była miękka. Gotowe warzywa dodajemy do grochu, dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę oraz doprawiamy solą, pieprzem, pieprzem ziołowym i majerankiem, dodajemy jajko i całość dokładnie mieszamy.
Z masy formujemy zgrabne kotleciki i obsamażamy je na oleju kokosowym na rumiano z obu stron lub układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i spryskanym dodatkowo odrobiną oleju i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 minut – do zrumienienia.
Placuszki podajemy z kleksem jogurtu naturalnego przyprawionego solą i pieprzem.
Składniki:
- szkl grochu
- pół średniej cebuli
- 1 marchewka
- sól
- pieprz
- majeranek
- pieprz ziołowy
- ząbek czosnku
- 1 jajko
- jogurt naturalny