Desery Przepisy

Przekładaniec malinowy

Czekoladę łamiemy na kawałki i stapiamy ją  z 1/2 kostki margaryny, 1 szklanką cukru i wodą. Wystudzoną masę ucieramy z 4 jajkami, mąką i proszkiem. Następnie łączymy ją z kakao. 
Twaróg ucieramy z resztą cukru i margaryny oraz budyniem w proszku.
Z pozostałych jajek rozdzielamy białka od żółtek. Żółtka łączymy z masą serową. Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym delikatnie łączymy je z masą serową. Na koniec dorzucamy maliny i delikatnie mieszamy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spodzie rozsmarowujemy 1/2 ciasta czekoladowego. Następnie wykładamy masę serową oraz resztę ciasta. Placek pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 1 godzinę.

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 1 gorzka czekolada
  • 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 szkl. cukru w 6 jajek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl. wody
  • 1 kg mielonego twarogu
  • 2 budynie waniliowe
  • 50 dag malin