Dania główne Przepisy

Pulpety tureckie z ryżem i papryką

Mięso mieszamy z podgotowanym na półtwardo ryżem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, jajkiem i przyprawami. Wyrabiamy. Z tak przygotowanego mięsa formujemy 12 klopsików i obsmażamy je na tłuszczu. Przekładamy do brytfany, dodajemy pokrojone w kostkę papryki i zalewamy bulionem  ze szczyptą chilli i połową łyżeczki wędzonej papryki. Całość posypujemy sezamem, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 20 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i zapiekamy jeszcze 5 minut.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego
  • 200 g ryżu
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki suszonej lub łyżka posiekanej świeżej mięty
  • sól
  • pieprz
  • mało lub olej do obsmażenia pulpetów
  • 2 czerwone papryki
  • szklanka bulionu
  • 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
  • szczypta chilli
  • łyżka sezamu