Kulinarne ABC

Robimy KONFITURY- oto jak zrobić je prawidłowo i cieszyć się SMAKIEM sezonowych OWOCÓW dłużej!

Domowe konfitury są przepysznym dodatkiem do wielu dań  pozwalając jednocześnie cieszyć się smakiem sezonowych owoców przez dłużej. Jak zrobić idealne konfitury? Znajomość sprawdzonych receptur ma tu kluczowe znaczenie. Podstawą jest dobra baza, jaką są dojrzałe owoce, pozbawione wszelkich skaz. Obecność chociażby śladowych ilości pleśni może zepsuć smak naszego specjału. Drugi co do ważności jest oczywiście cukier. Jego odpowiednia ilość decyduje o strukturze konfitur oraz pozwala zachować smak owoców. Najczęściej przyjmuje się, że na 1 kg owoców przypada 1 kg cukru. W efekcie stanowi on 60-70% gotowego przetworu. Należy jednak przy tym pamiętać, by nie przesadzić z jego ilością, gdyż cukier obecny jest także w owocach.

Trzecim czynnikiem decydującym o smakowitości produktu jest czas. Dlatego na konfitury nie powinny się decydować osoby niecierpliwe. W pierwszej kolejności przygotowujemy gęsty, cukrowy syrop do którego dodajemy owoce. Całość gotujemy długo i na małym ogniu, by owoce odpowiednio nasyciły się słodyczą.

I choć stworzenie idealnej konfitury jest czasochłonne, warto ją zrobić. Smak naszych ulubionych owoców będzie najlepszą nagrodą.

źródło: pomorska.pl