Desery Przepisy

Rogaliki z marmoladą różaną

Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietaną (ta musi być w temperaturze pokojowej) i odstawiamy na chwilę.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej zimne masło i siekamy do uzyskania kruszonki. Zbieramy wszystko w kopczyk, na środku robimy dołek gdzie wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i drożdże ze śmietaną i zagniatamy. Z powstałego ciasta formujemy wałek, owijamy folią i odkładamy do lodówki na pół godziny.

Schłodzone ciasto dzielimy  na 4 części. Każdą cześć rozwałkowujemy na okrągłe placki, o szerokości cieńszej niż na pierogi. Każdy krążek ciasta dzielimy na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego dajemy trochę marmolady i zwijamy w stronę środka rozwałkowanego ciasta. Końce zawijamy tak, by powstał zgrabny rogalik. Gotowe rogaliki układamy na wysmarowanej masłem blasze. Pieczemy w temperaturze 180°C na złoty kolor. Wystudzone posypujemy cukrem pudrem lub dekorujemy lukrem.

Składniki:

  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 1 szczypta soli
  • marmolada różana